-----------------------------------
HoO_Germany
14 Sep 2006 15:09


-----------------------------------
Am ieshit aseara in curtea casei cu telescopul meu sa privesc la bolta cereasca. 
Nu am avut planifikat sa urmaresc tare' ce astre in particular ci doar Luna . 

Tu ai un telescop cu o focala de 1250mm. Campul lui la cer este din cauza asta foarte mic, inca sistemul are un f/13,4. 
Tecnica zice, ca la asa date sistematice, telescopul poate sa-ti arate numai un camp ingust, dar ce-ti arata acolo in campul lui, vezi relativ marit.
De asta te ai uimit cand ai loat binoclu si te-ai uitat in acea pozitie la cer, unde ai fost inainte cu telescopul. La luna sau la planete, o sa ai o imaginare pozitiva, pentru ca telescopul este pentru asa obiecte dedicat.
Acum cand ai pus si Zoom ocularul ai zis ca vezi "detalii neclare" la stele. Daca inteleg bine, zici ca nu ai vazut stelele clar, sau le ai vazut lungite? Daca nu le-ai vazut clar (ce nu imi pot da seama) insemna ca ocularul nu intra in focus, dar la luna a mers. Daca zici ca stelele au fost lungite, atunci este ocularul stricat cumva. La asa o focala lunga, nu are voie sa arate nici la margine, stelele lungite. Dar poate ne poti spune ce inseamna "imagini neclare, detaili putine" la stea.

Atunci am luat " telescopul " manual", ( binoklul din imagine ), shi am zis hai sa vad shi ku asta. 
Spre surprinderea mea am vazut bolta cereasca cu o klaritate de nedescris, ir in lokul unde era indreptat telescopul avand montate okularele de mai sus, shi unde nu vedeam mai nimik , am vazut klar multe alte stele . 

Cum a scris sarpe, binoclu are un camp mare pe cer, si-ti arata, din cauza ca nu mareste mult, o bolta plina de stele. Telescopul are un camp mai mic, si-ti arata un unghi mic din tot cerul, dar ce-ti arata, iti da mai multe detalii (sa zicem la stele duble, le desparte) unde binoclu nu ar putea. Si unde se mareste mult, intra putin lumina, de asta nu are voie a se marii obiectele prea mult. Se zice ca marirea optimala iese la 2x diametru obiectivului. Adica la telescopul tau max. 180x - 200x