-----------------------------------
Vlad
11 Apr 2011 18:43


-----------------------------------
pentru M106 daca  se mentine senin mai iau si deseara imagini.
Horatiu spune de CCD racit .... da doar ca la 15 M pixeli costa cat o masina . sau chiar o casa cu pamant  la tara se lua pana nu demult  poate si acum .

Poate se referea la racirea camerei, desi daca o folositi si pentru poze terestre, nu rpea merge..
Am un prieten, (acelasi care mi-a construit racirea pentru DSI) care si-a facut racite pt canon 400d, am inetels ca toata afacaerea a iesit destul de ieftin (mult sub 100 de euro) si este relativ simplu de facut. Este vorba despre o bucata de aluminiu lipita de spatele cipului care iese in afara camerei, pe ea stau 2 peltiere de 12V fiecare una peste cealalta, montate in paralel . Controlul se realizaeaza cu un circuit PWM cu un controlor digital. L-am vazut in actiune la ultima iesire (cand am facut si eu poza la m104), la 0 grade camera nu are practic zogomot de loc,  circuituil o mentine fixa (variaza putin, ceva gen 0.05-0.1 grade celsius)., iar consumul foarte mic. Poate cobori pana la -10 (un total de 20 de grade sub ambient), dar nu are rost, nu se castiga practic nimic.
Este drept insa ca este f grea , inutlizabila pentru poze obisnuite.