-----------------------------------
Michael Peter
24 Mar 2011 14:07


-----------------------------------
La strangerea suruburilor pe filetul ce vine de la colierele cu care am prins telescopul s-a format o structura in forma de dreptunghi care a rigidizat destul de mult ansamblul.
    Desi furca e destul de lunga, tubul e destul de usor, asa ca nu am avut probleme. 
    Am folosit si eu piulite autoblocante ( din alea cu plastic - in poza ta se vede mai bine - cu albastru) si din strangerea potrivita a acestora am obtinut miscarea tubului pe verticala.
    Am un pic vibratii dar se sting f. repede - mai tare imi vibreaza luneta pe montura AZ  facuta de fabrica.
    Ideea ta cu teflonul pe plastic e f. buna - o sa am o miscare si mai fina. Apropos cum ai taiat asa frumos saibele din teflon.Ca la mijloc ii dai o gaura cu bormasina, dar pe exterior cum ai facut?
Poate ai folosit un fierastrau de ala de traforaj cu litza, de ne jucam noi pe vremea lu' impuscatu'...

    Mai problematica e miscarea pe orizontala. Am folosit un surub, cu o ciudatenie de saiba (cu culoare gri in poza ) gasit prin lazile "cu  tot felul" de prin beciul casei  .
Aceasta "saiba", fiind destul de ingusta, are un pic joc pe suportul de lemn.Daca strang prea tare se invarte greu furca,daca strang prea putin are un pic joc.
Nu am insistat pe acest aspect.Cand o sa primesc trepiedul o sa fac niste modificari la furca in functie de cum e acesta.

Si daca tot am vorbit de vibratii, citeam in post-urile mai vechi ca unii au turnat nisip in picioarele trepiedului.Eu la luneta am avut alta idee.Am tras pe picioarele trepiedului niste tuburi de PVC un picut mai groase si le-am prins cu niste holsuruburi micute.Acum e mult mai bine d.p.d.v. al vibratiilor.Singura problema este la reglarea trepiedului pe inaltime, dar cum ma uit mai mult eu prin luneta nu mai conteaza.Am fixat-o pt. mine si e bine fixata.