-----------------------------------
HoO_Germany
13 Sep 2006 20:05


-----------------------------------
Da bine, sigur ca e normal sa iasa cu un fel de ...zgomot daca nu sincronizezi miscarea telescopului cu miscarea obiectului fotografiat.

Eu unul as da bucuros detaliul pentru a avea mai multa claritate. Probabil ca un iso muuult mai mare si o marire mai mica... ar ajuta.

Imi dau si eu cu parerea, habar nu am cum e facuta poza postata (nu am avut nici rabdarea sa o iau cu corel paint-ul si sa o frec nitel). 

Paote si din cauza faptului ca oricat te-ai cazni, prea mare lucru nu faci daca zgomotul e asa de mare (sunt si softuri specializate de scoatere a zgomotului, dar...). Plus ca din jpeg daca tot il prelucrezi si salvezi, la un moment data nu prea mai ai ce alege...

In sfarsit- in poza originala am inteles bine ca era toata Luna? In ce faza era Luna? (Nu bat campii, stiu doar ca fazele de patrar au mai mult relief decit luna plina).

prea mult zgomot nu are poza, dar este neclara. Aceasta neclarire poate iese din faptul ca nu s-a focusat exact, dar cel mai mult factor este ca la o focala de 1320mm care are acest  Mak, miscarea obiectului (luni) este prea mare, ca secventa cu care s-a facut poza (cred ca la cam 1/60sec) sa poate arata suprafata sharp. Si aici este un exemplu bun a poate vede, ca la asa obiecte, chiar daca sant luminate bine, totusi miscarea relativ vazud la timpul expunerei, poate strica totul.
Asa ca multe sfaturi care sant date a face poze afocale la un telescop care sta, cu o marire mare este greu de a poate face. 
Altfel la poze afocale, unde luna ar iesi cam asa (pozele eclipsei de la 09.09.2006 facute de Muzeul Galati, afocal cu un Skywatcher Dobson 8" f/6)

Despre amanunte de faza lunii, poate scrie autorul  8)  :)