-----------------------------------
Emil
16 Mar 2011 22:51


-----------------------------------
Starbuck,
pozitia tubului eu personal nu o consider asa importanta. Uite de exemplu am lucrat in doua sisteme, la inceput intr-o configuratie side-by-side ceea ce implica rotirea cu 90° a axei si in sistemul piggyback care implica readucerea in pozitia originala tip default din fabrica sa zic asa a axei. Tubul la urma urmei este un sistem mobil (prin axe) insa orientarea mnoturii este fixa.
Eroarea care o mentionezi tu se scoate de fapt atunci cand se face aliniamentul cu 2 stele respectiv cu 3 stele (in acest caz se ia in calcul si eroarea de conicitate).
Mentionai la un moment dat ca luneta polara nu are marcaje, eu in acest caz as folosi pentru punerea bruta in pol metoda Kokab si abia apoi as incepe sa fac fine tunning-ul necesar.
Totusi gandeste-te ca Polara are cea mai putin sesizabila miscare aparenta, de aceea consider contraproductiva alegerea Polarei ca reper pentru punerea in pol.

Daca poti comanda montura sa faca go-tu-uri poti folosi o metoda relativ usoara de punere in pol.
1). Goto Polaris
2) Regleaza montura mecanic din reglajele alt az pentru a centra Polaris in FOV
3) Go-to o stea cunoscuta din est
4) din controler prin corectii RA si DEC centrezi steaua in FOV
5) Sync pe steaua cunoscuta
6) Goto Polaris
repeti pasii 2-6 pana nu mai ai erori.