-----------------------------------
dragos.n
02 Mar 2011 00:17


-----------------------------------
Erwin, sticlotextolitul pentru care am gasit date are un coeficient de dilatare de 15x10^-6 m/m K, dat mai mult de rasina, decat de fibra de sticla incorporata. Deci e destul de mare, comparabil cu al otelului, dar oricum mai mic decat al aluminiului. Insa rigiditatea si rezistenta as recomanda acest material ca fiind foarte bun pentru constructia telescoapelor, daca ar fi mai usor de prelucrat. Cel putin cel care e facut cu rasina verde-bleu e durere, un adevarat devorator de scule. Celalalt, cu rasina galbena e mult mai usor de lucrat, dar mai putin rezistent. Un alt aspect pe care l-am constatat este anizotropia materialului. Nu par a fi diferente mari in functie de axe, si cinstit, nici nu am stat sa fac masuratori exacte, dar sunt. Coeficientul dat mai sus este pentru sticlotextolit verde-bleu. 

In legatura cu solutia lipirii, este alegerea fiecaruia. 

Cat priveste solutia lui Seronik, daca... nu ar fi lipit, daca nu ar fi din lemn, daca ar avea flotoare, ar fi pana la urma un barilet normal, cu un sistem push-pull simplificat, si aplicabil la oglinzi medii.