-----------------------------------
Erwin
01 Mar 2011 21:47


-----------------------------------
Eu la recondiționarea MTO-11 CA am aplicat lipirea cu silicon (RTV roșu) în 3 puncte, bariletul este un disc din sticlotextolit gros, șuruburile de colimare sunt încastrate prin înfiletare strânsă și lipire cu epoxy în barilet, practic fac corp comun cu el. Am pus șaibe elastice pentru că nu aveam spațiu pentru arcuri, acestea folosesc doar pe timpul colimării, fixarea în poziție se realizează push-pull cu alte 3 șuruburi mai mici. Oglinda este groasă (se încadrează în d/10) și bariletul este suficient de rigid și nu apar tensiuni nedorite. Nu am avut altă soluție mai bună din cauza spațiului foarte restrâns. Colimarea nu este perfectă, n-am făcut-o pe stea, doar pe masă, vizual, cu metoda cartonașului găurit, dar se menține foarte bine. Am folosit mak-ul și pe vreme mai rece, dar nu la -15. Sticlotextolitul este mai aproape de sticlă decât lemnul și este stabil în timp. Placa din care l-am tăiat avea 8 mm grosime, la diametrul de 100mm este suficient de solid. Mai cunosc alți amatori care au practicat lipirea cu silicon. Dacă este îngrijit realizată și punctele bine amplasate, nu provoacă deformarea oglinzii, bulinele de silicon fiind elastice. Ca să aibe mai multă elasticitate am practicat niște găuri în barilet în care am turnat siliconul.