-----------------------------------
Teo
24 Feb 2011 14:15


-----------------------------------
 Acuma, nu mai stiu cum se acorda clasificarile. Oricum, cert este ca, scoala romanesca de radiotelegrafie militara, a fost foarte buna.

  Acum sunt 4 clase :
 A III-a restrans, unde ai voie sa operezi doar de la statia unui radioamator cu o clasa superioara ( 3, 2 sau 1 ) si operezi doar sub stricta lui supraveghere,
apoi clasa a III-a cum am eu ( adica incepator dar pot opera singur pe orice frecventa de radioamator cu puteri pana in 100 W , inclusiv in unde scurte ) si pot lua sub indrumare si supraveghere radioamatori de a 3-a restrans;
apoi a II-a - avansat ( 200 W putere si toate benzile ca si la a III-a).
Si ultima,  I-a pe care o au doar cei cu vechime si mare experienta. In principiu sefii de radioclub, unde se permit puteri mari 500 W chiar si 1 KW.

Toate clasele se obtin prin examen la Autoritatea Nationala de Telecominicatii ANCOM.
A fost un examen destul de urat, mai ales la radiotehnica, dar pana la urma am trecut cu bine.
Probele sunt : Operare, reglementari internationale , protectia muncii , radiotehnica si proba practica.
Nu se mai cere CW la examen. Conform noilor reglementari  CEPT s-a scos din programa obligatorie de vreo 5 ani.
In schimb a trebuit sa invat codul Q.... :D