-----------------------------------
marcel jinca
19 Feb 2011 11:17


-----------------------------------
Tarziu in noapte, am avut o discutie cu cei de la www.astrovest.ro si am facut un experiment pe urmatoarea tema: Ocular de 2" pe FlexTube de 10"

Un ins a achizitionat un FlexTube de 10" si foloseste un ocular de 2".
A constatat ca la o altitudine de 30° fata de orizont, tubul are tendinta sa coboare datorita greutatii ocularului (~450 gr).
Am cantarit 450 gr de zahar, si am sprijinit punga pe ocularul de colimare pentru o buna stabilitate si ca greutatea sa fie plasata in locul in care se afla un ocular.
La mine, nu am observat ca tubul are tendinta sa coboare. L-am indreptat sub un unghi de 22° spre un pilon de telefonie unde lumineaza un bec de semnalizare si nu s-a intamplat nimic.
Deci iata o posibila problema de design la FlexTube GoTo.
Spre deosebire de SkyWatcherul Clasic, unde manarale aveau si posibilitatea de a tensiona tubul in cadrul monturii, aici aceasta posibilitate a fost exclusa (omisa).
Din experienta spun, ca la GSO-ul de 200 avut pana de curand, atunci cand fotografiam Luna cu un adaptor foto Microstage II + camera foto Canon A490, compensam greutatea acestora cu ~ 200 gr agatate de bariletul oglinzii primare, caci altfel, ca si la tipul din randurile de mai sus, se intampla ca tubul sa coboare sub greutatea accesoriilor atasate la ocular.
Pe acest telescop, FlexTube 8" Goto, am atasat adaptorul foto+Canon A490, dar nu am constatat ca se intampla ceva cu tubul sub un unghi mic.

In concluzie, trebuie sa fiti siguri de ceea ce vreti sa achizitionai si ce accesorii vreti sa folositi pe acest tip de telescoape.

Cer senin tuturor!
Marcel