-----------------------------------
Vlad
16 Feb 2011 18:11


-----------------------------------
dupa cum spunea valy, e loc de toate sub soare

Nu e vb numai de echipament, care este de foarte buna calitate, dar mare majoritate a celor ce suntem aici nu avem cum/unde/ cu ce sa facem un observator fix, intr-o zona cu cer f bun

eu am doi prieteni cu observatoare tip roll-off la 300-600km de casa, controlate prin internet...
Unul dintre membrii acestui forum ,  plecat de curand in Noua Zeelanda , ne spunea ca observatorul din Romania e aproape complet automatizat.

Eu vad foarte putina diferenta intre a investi in echipament propriu pe care il folosesti cum vrei, si a inchiria unul, daca pana la urma si pe unul, si pe celelalt il folosesti de la sute/mii km departare, din cauza unor factori externi, sau pur si simplu pentru ca acolo ai cer mai bun.

Pana la urma e chestiune de gusturi.

Majoritatea celor care suntem aici si avem echipament propriu, este pentru ca ne place sa manevram propriile intrumente si sa facem ce vrem / cand vrem cand ele. Insa odata cu aceasta "libertate" acceptam si limitarile de rigoare (depindem de vremea locala, de limitarile proprii ale instrumentului, suportam paguba daca cumva se strica..)
Pentru altii este mai comod sa opereze unul inchiriat. 
Eu unul recunosc ca daca as avea acces la vreo doua RCOS de 14", unul in emisfera nordica si celalalt in emisfera sudica,  cu camere FLI si filtre, pentru o suma modica gen 10-15 euro pe luna , nu as ezita sa atarn telescopul meu in cui (adica sa-l vand, finantand astfel multe luni/ani de inchiriat!)