-----------------------------------
Sorin Sfartz
16 Feb 2011 12:20


-----------------------------------
Salut.
Din pacate nu sunt electronist, asa ca o sa-mi "dau si eu cu presupusul".  :) 

Modificarea SC1 a lui Steve Chambers functioneaza cam asa: 
Pin8 si Pin13 ai driver-ului 16510 se ocupa cu transferul frame-urilor video. In modificare se intrerupe legatura lor cu pad8 pentru a se lua controlul camerei asupra procesului de transfer a frame-urilor. Circuitul 4066 e doar un switch (de fapt sunt 4 insa doar unul e folosit).
Cand semnalul LX de la portul paralel vine pe pinul 6 al circuitului 4066 - care e pinul de control al switch-ului "C" pinii "in-out" 8 si 9 sunt cuplati. In felul asta cand apare semnalul LX se cupleaza de fapt pad8 la pin8 respectiv pin13 ai driverului si se incepe tranferul de frame-uri.
Pin10 de pe driver controleaza shutter-ul. Cata vreme e decuplat de la pad10 shutterul ramane deschis. In felul asta daca dai semnal LX pe circuitul 4066 din 10 in 10 secunde de exemplu, o sa obtii frame-uri expuse timp de 10 secunde.
Daca cuplezi din nou pad10 la pin10 al driver-ului 16510 camera va incepe sa controleze ea shutter-ul si va intra in mod normal.

Problema ta pare sa vina de la circuitul 4066. E suspect faptul ca daca nu e alimentat - camera merge. Pentru ca atunci cand nu e alimentat ar trebui ca pin8 si 9 ai circuitului sa nu fie conectati. La tine camera merge, deci se pare ca ori e un scurt-circuit acolo, ori e defect circuitul 4066.
Dar ar putea fi probleme si in alte parti. De exemplu cand e decuplata legatura pad10-pin10 (in modul long exposure), trebuie sa existe o stare logica definita pe pinul 10 al driver-ului, si de aia se cupleaza la +5V prin rezistenta aia mare de 100k pentru a lasa pinul 10 in 0 logic si nu intr-o stare nedefinita. Ai facut conexiunea asta? Poti masura tensiunea pe pin10 sa vezi daca e 0 sau 1. Caci altfel shutter-ul ar putea fi inchis si atunci chiar daca se transfera frame-uri ele sunt negre.

Eu as proceda in felul urmator:
-as reface conexiunea pin10-pad10 (pentru a fi sigur ca nu shutter-ul e cauza);
-as decupla legatura pinilor 8 si 9 ai circuitului 4066 de la pin8/13 si pad8/13 si fara ca circuitul sa fie alimentat as masura rezistenta intre pinul 8 si pin 9. Daca nu e conexiune - e ok. Daca sunt conectati inseamna ca ori e un scurtcircuit ori e ars 4066.
Daca nu e conexiune intre 8 si 9 alimentezi circuitul 4066 si masori din nou daca 8 si 9 sunt conectati. Ar trebui sa fie de-conectati in continuare. Daca sunt totusi conectati poate ca pinul 6 de comanda e intr-o stare nedefinita. In lipsa semnalului LX ar trebui sa fie doar un potential f mic pe el datorita legaturii la +5V prin rezistenta de 10k. Verifica in cazul asta starea pin-ului 6.
Daca totusi pin8 si 9 sunt deconectati, ii dai semnalul LX, sau poti sa pui tu manual +5V pe pinul 6. Acum ar trebui sa comute switch-ul si sa ai legatura intre 8 si 9. Daca nu comuta, inseamna ca 4066 este defect. 

In fine daca 4066 comuta, inseamna ca circuitul e bun si trebuie sa fie o problema de conexiuni. Refa-le cu atentie in cazul asta.

E bine sa faci testele direct la un port paralel in prima etapa, pentru a verifica functionarea circuitelor. Daca totul merge bine, poti sa incepi sa testezi adaptoare usb-serial. Daca nu merge bine adaptorul - pin6 nu primeste comenzi si camera nu trimite frame-uri. Desigur la tine e bizar ca fara alimentare a circuitului 4066, totusi camera functioneaza.

O alta chestie care imi vine in minte e legata de circuitul de adaptare a tensiunii seriale la 0-5V. Daca nu e facut bine (sau daca nu l-ai pus) te poti trezi cu un potential negativ pe pinul 6 al circuitului 4066, care nu stiu ce efect are asupra functionarii sale. E o dioda acolo, care trebuie pusa cu anodul spre portul serial. In fine, daca in camera e totul ok, poti testa problema de conectare/adaptare la portul serial punand direct +5V pe pinul 6 al lui 4066. Camera ar trebui sa inceapa sa trimita frame-uri. Atunci stii sigur ca problema e la adaptor sau la circuitul de adaptare a tensiunii, sau la mufe etc.

Eu am testat 3 adaptoare serie-usb si numai unul a functionat! Dar inainte de asta am testat totul pe un port paralel clasic.

Sper sa te ajute cu ceva ce am scris mai sus. 
Cum iti ziceam la inceput cunostiintele mele de electronica sunt doar de ordin general, asa ca nu e exclus sa fi debitat si niste aiureli acolo. Dar daca nu ti-a raspuns altcineva care chiar se pricepe la electronica ...