-----------------------------------
Tranan
11 Feb 2011 03:36


-----------------------------------
Asa este @horatius, chinezii incep din ce mai mult sa produca optica mai de calitate.
Am urmarit si eu de multi anii evolutia modelelor de la Celestron care de la guonoaie, produse acum cativa ani, au avansat la produse din ce in mai de calitate.
E aceeasi evolutie pe care japonezii au avut-o prin anii '80 cand copiau versiunile de binocluri Zeiss Dekarem sau Nobilem, pana cand s-au invatat sa scoata optica de calitate la ei acasa.
Mai exista inca cateva marci care produc optica in China si care s-au dezvoltat din ce in ce mai mult dar din pacate nici Celestronul cu tot cu lentilele din fluorit si tratamentul de ED nu a ajuns inca la nivelul celor germane sau japoneze.

E cu siguranta o alternativa foarte buna pt. persoanele care nu au posibilitatea sa achizitioneze variantele scumpe produse de nemti si japonezi si e cu siguranta optica multa la banul platit dar personal, cand observ neclaritatile la marginea lentilelor sau alte mici defecte optice, nu sunt multumit. 
E un defect al meseriei si a devenit incurabil. Vreau ca optica sa fie perfecta. De aceea am renunatat la Zeiss Diascope si am luat Kowa Prominar.

Motivul a fost un test pe care l-am facut impreuna cu un grup de prieteni ornitologi.
Am asezat pe trepiede un Zeiss Diascope 20-60x85, Swarovski ATS HD 20-60x80, Leica Televid 20-80x82, Nikon Fieldscope ED 25-75x82 si Kowa Prominar 883 20-60x88 pe malul unui lac si am incercat sa facem observatii la diverse obiective fixe, de pe malul opus al lacului (la o departare de ca. 1000m).
Primul care a parasit grupul a fost Nikonul. Desi avea o optica mai mult decat rezonabila, nu s-a ridicat la nivelul concurentilor, iar campul vizual mult mai ingust la ocularul variabil e o dezamagire mare.
Urmatoarea luneta care ne-a parasit a fost Leica. Desi foarte aproape de Swarovski, nu a livrat aceeasi claritate a imaginii, in pofida faptului ca obiectivul era chiar putin mai mare.
A treia care ne-a parasit a fost Swarovski, care la randul ei nu era la fel de luminoasa precum celelalte doua ramase in concurs.
Batalia finala a fost intre Diascope si Prominar care timp indelungat pareau sa termine la egalitate. Zeissul are o imagine mai de gheata, mai catre albastru pe cand Kowa o are mai moale. Acestea nu sunt insa defecte ci tine mai mul de gustul utilizatorului. Unii prefera albastrul Zeissului si claritatea ireala, altii vor sa fie mai catre galben.
Lovitura de gratie data de Kowa, a fost cand ne-am uitat la o banca vopsita in alb, de pe malul opus al lacului. Cu Zeissul se vedea clar si bine definita, cu contururi clare, fara ca, coloritul sa se imprastie peste marginea conturului. Cu Kowa insa, nu numai ca am vazut banca la fel de clar dar am vazut si micile urme lasate de crapaturile aparute in vopsea. Asta a fost suficent pt. mine sa vand Diascope-ul pe care il aveam si sa imi cumpar Kowa direct. :)

Cand ma refer la observatii la un astfel de nivel, sunt de parere ca versiunile chinezesti nu se apropie inca de ce ma intereseaza pe mine dar e posibil sa nu dureze prea mult pana o vor face.

Pe de alta parte, o alta problema care apare la produsele chinezesti, tine si de mecanica. Unele au o optica buna dar dupa o perioada de folosinta se decolimeaza. 
Zen Ray e noua firma de binocluri chinezesti care pare a fi cucerit America. Optic sunt foarte bune la banul platit. Problema este insa ca multe dintre ele s-au decolimat dupa ce au fost folosite o perioada.  Posibil ca problema sa fi fost rezolvata odata cu aparitia noilor versiuni de ED dar ramane de vazut.
Eu am desfacut cateva binocluri chinezesti si m-am ingrozit cand am vazut ce subred erau construite in interior.

In rest, sper din toata inima, sa vaedem cat mai multa optica de calitate care sa vina din China si sa ameninte monopolul firmelor germane si japoneze.