-----------------------------------
Tranan
10 Feb 2011 23:31


-----------------------------------
salut !ms. pt. raspunsuri . si eu m-am gandit in primul rand la o luneta terestra ultima 80mm 20X - 60X ,dar ce facem cu zoom-ul ?? cineva care si-a cumparat aceiasi luneta zicea ca doar la 20x ai o calitate buna a imaginii,dar cand apropii imaginea se degradeaza f. mult si se intuneca . la 50-60x deja nu mai vezi nimic. pana la urma o sa mi iau un binoclu 20x80 +trepied si am terminat balciu. ciao !

Nu este adevarat. Situatia apare numai la lunetele terestre de proasta calitate. Cu o luneta terestra de calitate de genul Kowa Prominar 883 20-60x88, Zeiss Diascope 20-60x85, Swarovski ATS HD 20-60x80, Vortex Razor 20-60x85, Leica Televid 20-60x82, Nikon EDG 20-60x85 cat si altele asemanatoare, vei putea avea o imagine de calitate foarte buna, chiar si la magnificatiile mai mari. E adevarat ca va deveni putin mai intunecata, dar de asta nu scapi decat daca vei investi in telescoape cu deschideri de obiectiv foarte mari, ceea ce inseamna dimensiuni cu totul si cu totul altele.
Calitatea imaginii nu e influentata numai de deschiderea obiectivului ci si de calitatea lentilei si a coatingului. 
De ex. degeaba iei o luneta chinezeasca cu o deschidere de 100m. O astfel de luneta iti va da o imagine mai proasta decat un Swarovski cu o deschidere de 65mm din cauza ca lentilele sunt de o calitate atat de proasta incat deschiderea de 100m nu ajuta foarte mult. Dealtfel, foarte multe instrumente optice chinezesti isi ascund proastele calitati ale lentilelor in spatele unor obiective mari, incercand sa compenseze prin luminozitate defectele de tratament optic al lor.

Deci cu o luneta terestra de calitate buna sau medie, vei putea sa observi cerul fara probleme chiar si la magnificatia de 60X in cazul in care privesti la obiecte mai luminoase (luna, nebuloasa din Orion s.a.m.d) iar daca ti se pare prea intunecata dai zoomul la 50 sau 40x unde va functiona excelent. Asta iti da o posibilitate de alegere, fata de un binoclu cu magnificatie fixa de 20x.
Daca nu vrei zoom faci cum a zis @valy, si alegi oculare fixe, care iti ofera atat o optica putin mai clara cat si campuri vizuale mai largi. Personal insa prefer zoom pt. ca e bataie prea mare de cap cu schimbatul lor cat si faptul ca zoomurile au devenit atat de bune in ultimul timp incat diferentele dintre ele si fixe nu mai sunt asa de mari.

@Mircea Pteancu.
Eu nu prefer instrumentele monoculare mai mult decat cele binoculare. Cele binoculare sunt clar de recomandat. Ceea ce prefer eu este insa o calitate cat mai buna combinata cu o plaja de magnificatii cat mai largi si preturi cat mai reduse.
Asa cum vezi in ce am explicat mai sus, consider ca avantajele de a folosi o luneta terestra de genul 20-60x80, 82, 85, 88 sau 100mm, sunt mai multe fata de cele oferite de binoclu de genul 20x80, care ma limiteaza astfel la 20x in acelasi timp in care observatia e ingreunata de faptul ca binoclul e drept facand ca pozitia corpului in timpul observatiilor sa fie foarte chinuita.
Daca e sa ne uitam insa la binoclurile de calitate, inclinate, preturile salta la niveluri foarte mari in acelasi timp in care continua sa ofere magnificatii fixe de genul 20x, 32x etc., ingradind posibilitatea de schimbare usoara a magnificatiei in functie de peferinte.
O luneta terestra imi ofera mult mai mult la banul platit, atat optic, magnificatie, comfort si pret.
In rest, de preferat ar fi fost o luneta binocular terestra de genul 20-60x88 sau 100mm, cu optica de calitate japoneza sau germana si la preturi care sa nu te forteze sa te prostituezi sau sa iti vinzi copiii, dar din pacate ....nimic deocamdata. :cry: 

Pe langa aspectele legate de astronomie, dupa aceea, o luneta terestra iti ofera o foarte mare gama de utilizare atat in ce priveste, orintologie, vanatoare, observatii naturale in general, maritime cat si in cazuri in care esti interesat sa faci observatii la nevasta vecinului. Cu alte cuvinte, multa luneta la banul platit. :D