-----------------------------------
starbuck
03 Feb 2011 14:29


-----------------------------------
@red giant:

Procedeul de a masura eroarea acolo unde este cea mai evidenta imi pare a fi destul de inexact tocmai din cauza aparitiei celorlalte erori de ordin mecanic necasare la driftul stelelor din partea opusa Polarisului (deci erori mecanice maxime). Nu stiu, poate m-am descurajat si eu prea repede. Cert e ca daca eroarea este minim evidentiata in cazul masurarii directe a Polarisului, ideea era de a compensa cu precizia crescuta a examinarii rezultatului expunerii direct pe DSLR. Oare nu ar fi de preferat  expuneri mai multe dar cu o directie clara si evidenta de progres a corectarii driftului decat sa tot miste telescopul si sa se confrunte cu diferite grade de PEC sau alte erori mecanice avand ca rezultat un trial&error mult mai putin predictibil ? 
 
Problema pe care o am la actuala aliniere polara este ca din cauza frigului luneta polara devine in foarte scurt timp inutilizabila (in max. 10min). Diametrul destul de mic al ocularului lunetei ingheata destul de repede. Mai stiu ca si locul de observatie nu e tocmai perfect in sezonul rece fiind in apropierea unor dealuri mari unde ceata alterneaza destul de des cu valuri de frig, facand aclimatizarea telescopului total inutila. Acesta a fost inca unul din motivele care m-au motivat in a gasi o metoda mai convenabila vizual. O alta problema a fost pamantul care desi inghetat bocna avea totusi un strat subtire de iarba presata, strat care sub actiunea picioarelor trepiedului devenea mai elastic. Dar asta am rezolvat-o cu niste placi de ciment verificand apoi nivelarea. Revenind, sunt convins ca alinierea prin luneta polara este suficienta pentru un timp de tracking decent in cazul capturii cu un DSLR dar dupa cum spuneam exista unele situatii in care si simplitatea asta devine o problema (am luat recent o patura electrica ca sa-mi improvizez un dew heater, urmeaza sa o testez cu proxima ocazie de cer senin). 
 
 Cu toate astea provocarea ramane. Poate la tracking ma pot multumi cu 1 minut de expunere dar cand voi trece la autoguiding sigur voi avea nevoie de mai mult.

Multumesc mult pentru sfaturi !