-----------------------------------
Xavier
20 Ian 2011 17:33

Cateva intrebari - primul meu telescop
-----------------------------------
Salutare! Tocmai am intrat in posesia primului meu telescop (sh ce-i drept). E un homemade, topicul cu descrierea este http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=62290
Este un dobson cu oglinda principala de 150mm, f/5.
L-am primit cu un ocular de 20mm.
Acum, am si eu cateva intrebari:
1. Cum imi dau seama daca oglinda e sferica? Citisem mai demult de testul ronchi, asa ca am tras draperiile orizontale din lemn si am lasat lumina sa treaca cat de cat(ca printr-un gratar). M-am uitat apoi pe unde se baga ocularul, dar fara el. Liniile de lumina/barele de lemn erau destul de drepte(dupa un ochi neavizat). Este corect ce am facut ?
2. Ce oculare as putea sa cumpar pentru a face niste observatii decente deep-sky si planetare? Pentru deep-sky ce puteri de marire imi trebuie? Pentru planete am inteles de exemplu ca pt Saturn pe la 240x trebuie sa ajung. Ma gandeam sa mai cumpar un ocular de 6.3 mm care ar da in jur de 120x si sa mai iau si un Barlow care ar dubla marirea....ce spuneti ?
Ma iertati ca va asaltez cu intrebari....dar sunt necunoscator si sa nu fac prostii...mai ales cand banii nu-s multi :D