-----------------------------------
Abel Cavași
08 Sep 2006 12:04


-----------------------------------
Ok! Încercăm să trecem peste asta și ai să vezi cât de vulnerabile sunt experimentele în fața interpretărilor. Deci, pe lângă interpretarea pe care am dat-o eu inițial când am afirmat că un asemenea experiment ne-ar arăta că nu a fost realizat în vid, ar mai putea exista și următoarele interpretări:
-	timpul sau spațiul care a fost estimat pentru determinarea vitezei luminii s-a dilatat sau s-a contractat în așa fel încât valoarea vitezei a apărut (în mod greșit) a fi diferită într-o direcție față de cealaltă;
-	experimentul lui Michelson și Morley ar fi contrazis, cel puțin pentru efecte de ordinul doi pe care le-a detectat acest experiment;
-	am putea determina un reper absolut prin care să putem stabili o direcție privilegiată în Univers;
-	etc.

Iată cât de interpretabile sunt experimentele! Iată cât de mult sunt ele influențate de prejudecățile pe care le avem noi față de rezultatul pe care îl așteptăm de la acel experiment! Iată de ce nu am încredere mai mare în experimente decât în logică!