-----------------------------------
danto1313
13 Ian 2011 16:54


-----------------------------------
auriga,discutiile despre newtonianele dedicate observatiilor planetare sunt nesfarsite dar se pot desprinde cateva idei principale:
    1.apertura mare duce la discuri Airy mici
    2.focala mare permite folosirea ocularelor cu distanta focala mare pentru a ajunge la magnificatia maxima
    3.optica de calitate cu reflectivitate mare duce la obtinerea de imagini cu detalii fine
    4.finetea realizarii suprafetei optice da o imagine cu contrast ridicat
    5.obstructie centrala minima
    6.in ce priveste spiderul,eu as recomanda unul cu brate cat mai subtiri,construit excentric in cruce(are rigiditate mare).Cum spunea si "dragos n.",la cele curbe,difractia nu dispare ci se disipeaza.Posibil sa fie o solutie buna geamul optic dar aici cred ca se complica putin constructia pentru a nu aparea reflexii.
    7.pentru racire cu ventilatoare incearca ventilatoare mai mari care sa-ti asigure debit de aer mare la turatii mici pentru a reduce vibratiile si foloseste amortizoare.
    8.cat priveste truss sau tub,hmm....merita alta discutie :)

   P.S.:tu hotarasti daca va fi portabil sau nu,daca vrei sa observi dintr-o pozitie comoda sau sa te cateri la ocular :)
       Cat despre raportul f/D,nu cred ca are mare importanta.Vorbim de o oglinda parabolica de cea mai buna calitate,nu?