-----------------------------------
HoO_Germany
06 Sep 2006 23:22


-----------------------------------
Mai am o precizare  :lol: :

Coboraind sub 35 echivalent film, adica spre capatul wide, sau - si mai mut spre 8-10 echivalent film (super-wide) lucruile se complica fantastic, din cauza -cel putin- a perspectivei. 

Probabil ca nu are prea mare importanta in astro -foto, dar m-as astepta ca distantle intre stelele de pe margine campului sa nu pastreze proportionalitatea distatnelor -comparat cu cel din partea cetnala a campului.

Altfel spus, eu nu as pune un ob cu focala sub 24 pe un instrument astronomic  (la fotografia afocala).

Chestia asta e si mai grava la utilizarea unui refractor care nu e apo- vom avea atit aberatii cromatice, cat si distorsiuni geometrice.

La foto cu ob scos - e alta poveste si nu stiu nimic depre asta.

Exista si obiective "Fish-eye" cu vreo 16mm focala care arata cerul la margine deja rotund si mai exista niste Fish-eye care sant "corectate". Aceste obiective se pot loa amandouo pentru a fotografia cerul, dar numai acele corectate se pot folosi a face o harta fotografica de cer. 
Diferentile intre aceste obiective se vad si terestru, daca se pune un obiect in focus si se uita la el prin camera, se vede daca marginile merc curbate, sau drept.