-----------------------------------
HoO_Germany
06 Sep 2006 22:16


-----------------------------------
Marirea este data de formula clasica. De exemplu, la o camera philips to u chipul ccd este echivalent cu un ocular de 5mm. Deci se poate calcula puterea de marire obtinuta.

de unde iese echivalenta asta? se poate explica?
daca am o camera cu ccd de 1/2" acesta o sa fie echivalent cu alta distanta focala? care anume?

Ok, ce am scris eu sus, este echivalent pentru o camera digitala unde se pot schimba obiectivele. Aceste camere au un chip in marime cam de 21,5x 15mm. 
Acea camera cu chip-ul tau de 1/2" nu este o camera unde se poate schimba obiectivul, la asta se calculeaza altfel. 
1/2" = 12,7mm si magnificatia aceasta este cam echivalent de calculat. 
Incepand din nou cu marimea obiectului cunoscut (luna/soarele) care ies cu 10mm la format 24x36, poti calcula inapoi de la obiectivul care este pus pe camera aia.
Stiind ca un obiectiv de 50mm la camera cu format 24x36 = 1:1 ce vede omul cu ochii lui la un ungi vazand stiind si iti arata luna la o marime de 0,5mm [(50*10)/1000]
Sa-ti arate camera digitala cu chipul 1/2" luna tot cu o marime pe chip/film de 0,5mm ar trebuii sa ai un obiectiv de aprox. 8-12 mm (nu am calculat)

1000mm = diametru lunei 10mm
a arata luna cu acelas diametru cu o camera digitala (DSRL) iti trebue un obiectiv de cam 625 mm, pentru ca 1000/1,6= 625.