-----------------------------------
Dan Vasiliu
01 Dec 2010 16:46

CELOSTAT
-----------------------------------
Stimati colegi, asa cum am spus si pe topicul deschis de mine "CORONOGRAF", m-am horatat sa incerc constructia unui CELOSTAT.

" CELOSTÁT s. n. instrument care permite urmărirea a&#537;trilor în mi&#537;carea lor aparentă diurnă &#537;i transmite neîncetat imaginea cu ajutorul unui sistem de oglinzi plane. (< fr. coelostat)" - DEX.

Am gasit o shema de principiu, care m-a ajutat foarte mult. Am avut placerea sa fac o vizita, acum cateva saptamani, la sediul Astro-Clubului "ORION" de la Palatul copiilor din Bucuresti. Acolo am avut surpriza sa vad "pe viu" un celostat, marca Zeiss cu oglinzi de 200 mm, montat inainte de '89. Nu mai functiona dar am retinut dorinta membrilor clubului de a-l repune in functiune.

Celostatul proiectat de mine va avea doua oglinzi plane de 100 mm pe care le-am comandat deja la dl. Stanescu. Zilele ce urmeaza incep sa dau in lucru la strungar piesele mai delicate si sa incep sa caut materiale pentru piesele ce le pot manufactura in micul meu atelier. 

Voi posta pe acest topic pasii facuti in speranta ca va folosi si altora care vor sa construiasca un asemenea dispozitiv. 

Multumesc anticpat pentru incurajari !  :lol: