-----------------------------------
Herr_Alien
26 Noi 2010 13:20


-----------------------------------
Binoclul asta produce ceva controverse :)

Alin, eu sunt de parere ca am luat un binoclu mai bun decat indica pretul.

Cei de la totalmag mai au urmatorul binoclu la vanzare:

prismele simple din BK7 au pierderi de lumina: privind pupila de iesire, marginea campului ar trebui sa fie mai intunecata, si doar un romb in centru sa fie perfect luminos.

Pentru a se elimina deci pierderile de lumina, exista 2 optiuni:
1) folosesti prisme din material cu indice de refractie mai mare (BaK4) sau
2) metalizezi catetele prismelor BK7.

Ce ai primit tu (si si eu) este un binoclu cu prisme BaK4, de camp vizual mare (6.5 - 6.7 grade). 
Cand m-am uitat prin obiectiv catre prisme, nu am vazut metalizari pe cateta prismei. Mai mult, am o poza in care pun in evidenta lumina parazita la ocular. Ei bine, daca catetele prismelor ar fi fost metalizate, nu ar fi aparut acea pata lunguiata sub pupila de iesire, deoarece lumina nu ar mai fi avut cum sa intre prin suprafata metalizata.
Si, asa cum am spus si in review, nu am vazut nici pupila de iesire "ciopartita" in forma de romb. Deci baietii au rezolvat pierderile de lumina fara sa recurga la metalizari :)

Campul l-am masurat incercand sa prind in camp perechi de stele cu distanta unghiulara cunoscuta. O pereche din Carul Mare (6.8 grade intre ele) "abia scapa din camp".

Acoperirea verzuie indica 3 straturi de acoperire pe lentile, cea albastra fiind specifica pentru 2 straturi de acoperire antireflex (daca e sa il cred pe [url=http://89.122.40.35/sarm/carti/Astronomie-Binoculara.pdf]nenea asta).

Phantom-ul este un binoclu ... fantomatic :), insa in sensul cel mai bun cu putinta. Da, are hibele lui (pe care nu m-am sfiit sa le pun in evidenta) dar pe mine m-a impresionat foarte placut.

--- edited ----
Am gasit un rival pentru Phantom:

http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&cid=600856&pid=860808

Are cineva un binoclul d-asta? Cum se comporta?