-----------------------------------
psemil
16 Noi 2010 22:47


-----------------------------------
Eu inca nu am renuntat la gandul de a avea un telescop cu focala scurta... As fii insa curios daca cineva de pe forum are, este multumit de el si a reusit sa corecteze coma care inteleg ca la un f4 este extrem de vizibila... 
Dupa tot ce sa scris aici inteleg ca deschizi intr-un fel "cutia Pandorei" si in dorinta de a obtina o imagine mai clara si mai luminoasa ajungi sa pierzi o buna parte din luminozitate prin cresterea secundarei, o colimare imperfecta datorata contractilor tubului pe parcursul noptii, etc...
Si inca ceva: mircear@ felicitari pentru imagine... 
Am avut si eu un eq5 cu telescop de 200/f5 si am reusit expuneri de pana la 2 minute neghidate cu el (totul a depins de alinierea polara extrem de riguroasa si de vant). Mai mult decat atat cu un refractor cu focala scurta (pana in 500mm) am reusit si expuneri de pana la 4 minute (randament insa este sub 50%) deci este posibil si cu o montura EQ5 insa e nevoie de mult timp, incercari si nervi de otel . 
Acum de ceva vreme cu EQ6 limita a crescut simtitor la aproape 6 minute neghidat cu 200/f5 insa randamentul cel mai bun il am insa la o durata de 3 ori mai mica (peste 80%). Asta fara ghidaj...