-----------------------------------
mircear
09 Noi 2010 14:07

Newtonian f/5~f/6 pentru foto.
-----------------------------------
Incep sa-mi doresc din ce in ce mai mult un reflector pentru camp (mai) larg, si pentru foto in general dar nu exclusiv.
Fixul mi s-a pus pe un reflector de 200mm, f/5~f/6, deoarece am deja o montura NEQ5 GOTO, care ar fi cam la limita cu un asemenea instrument + DSLR (D40 deocamdata). Poate, in 6 luni-1 an o sa reusesc sa fac rost de un EQ6 sau echivalent, dar pana atunci mai este.
Instrumentul l-as asambla eu, in ideea de a-i mentine greutatea la minimum posibil, optica urmand sa o iau mai mult ca sigur de la Astrovest. Ca focuser am in vedere [url=http://agenaastro.com/agena-low-profile-crayford-focuser-reflectors-dual-speed.html]asa ceva, un Crayford low profile (h=~50mm).
Atasat e un tabel cu rezultatele calculelor facute cu Newt 2.5, in care backfocus-ul este de ~50mm - camera are 46.5mm de la montura ob. pana la planul senzorului.
Pentru mine un f/6 cu secundara de 60mm mi-ar asigura iluminarea maxima pentru senzorul APS-C (~28+mm diagonala)
Astept sfaturi si indicatii :)

P.S. Daca un moderator considera ca subiectul merita dus intr-o discutie noua, va rog sa-l separati.