-----------------------------------
Laurentiu
25 Oct 2010 12:08


-----------------------------------
2-3 secunde de multe ori chiar mai putin -pentru flat-uri
Apropo de f4 sau f5 
Ce pot sa mai zic zic... m-as bucura sa aflu ce raport focal preferati.

PS. am citit ca corectoarele de coma sunt optimizate pentru f4,5.

Din punctul meu de vedere, pentru astrofotografie nu doar raportul focal  are importanta (desi se stie ca un obiectiv este mai "rapid" dpdv fotografic cu cat are f/d exprimat printr-un numar cat mai mic) ci si distanta focala a sistemului optic pentru ca in functie de aceasta si dimensiunea senzorului se stabileste dimensiunea campului imaginii. Iar eu cred ca primordiala este aceasta ultima valoare si de la ea se incep celelalte calcule. Adica, daca de exemplu avem un obiect ceresc care subintinde 1 grad de camp, vrem in primul rand o distanta focala care, in combinatie cu senzorul camerei foto, sa permita incadrarea optima a acelui obiect. Doar dupa aceea ne vom gandi si la faptul ca avem nevoie de un sistem optic "rapid" (pana in f/6 zic eu), care sa permita expuneri cat mai scurte si astfel ajungem sa calculam diametrul obiectivului (oglinda principala, lentila refractorului) in functie de care vom avea raportul focal dorit.

Prin urmare, nu are rost sa ne gandim "ce raport focal preferam" ci, in primul rand, ce distanta focala este necesara.