-----------------------------------
horatius
03 Sep 2006 17:26


-----------------------------------
Imi permit sa fac un rezumat al discutiei voastre, completat cu observatiile mele.

1. dew-shield e un parasolar de fapt. Ii zice dew-shield pentru ca inafara de parasolar in timpul zilei, dar si al noptii impotriva luminii externe care ar putea produce ghost si reflexii, acest parasolar prelungeste timpul in care lentila corectoare a unui telescop catadioptric sau refractor ramane curata, fara roua. Noaptea datorita scaderii de temperatura mai bruste incep sa se formeze pe lentila corectoare a unui telescop picaturi de roua. Parasolarul incetineste acet proces, acesta prelungind de fapt tubul telescopului cu lungimea lui, si protejand lentila corectoare de contactul direct cu atmosfera. Oricum se va forma roua, dar dupa un timp mai indelungat.

2. Se poate fabrica acasa un dew-shield din diverse materiale care pot fi indoite. Solutia gasita de mine este polifoam, burete din acela care se pune in cort pe jos. Se taie la lungimea potrivita si se lipeste pe margini un arici pentru a putea lipi, dezlipi marginile. Lungimea unui dew-shield trebuie sa fie de 2 ori apertura telescopului. Deci daca telescopul are 102mm, atungi parasolarul trebuie sa prelungeasca tubul cu 20cm. Plus cativa centrimetri care vor veni peste tub. Pe partea care vine inautru se poate lipi catifea neagra (asa a fost primul meu parasolar, dar am constatat ca catifeaua retine scame si praf, asa ca am renuntat la acest parasolar) sau se poate vopsi in negru mat cu vopsea de masina (acesta este al doilea meu parasolar, mai am doar partea de vopsire sa o execut, pana in prezent m-am descurcat si cu el nevopsit, adica culoarea albastra pe dinauntru).

3. Orice instrument se poate folosi si pentru fotografie terestra daca sistemul optic nu introduce el aberatii. Un obiectiv prost (fie lentilele, fie alinierea lor), telescop sau obiectiv foto, va produce imagini pe masura calitatii sale. Problema la catadioptrice este ca datorita distantei focale lungi campurile vizuale sunt foarte mici (ceea ce le face mai nerecomandate la deep-sky), iar timpii de expunere datorita distantei focale lungi sa creasca foarte mult (asta mai ales in cazul astrofotografiei deepsky). De aceea pentru astrofoto se folosesc telescoape cu distante focale scurte sau la catadioptrice se folosesc reducatoare de distanta focala (focal reducer).