-----------------------------------
cmatei
15 Oct 2010 00:58


-----------------------------------
Un ascultator intreaba la radio Erevan: se poate implementa comunismul in Elvetia? Raspuns: se poate, dar e pacat :)

Intr-adevar, QE-ul e mai mic din cauza filtrelor, din ce-am inteles pe la 30-35%, si asta inca pentru rosu/Ha, in celelalte e mult mai rau (si cam asta vroiam sa vad cu experimentul meu). Pe de alta parte, camera mono + roata de filtre + set de filtre maresc foarte tare gaura din buzunar; inca nu m-am dat batut si tot mai caut o metoda de-a folosi acel canal de rosu, cel putin temporar.

@nobody: un sfert din senzori, folositi in 4 weekend-uri pe luna in loc de 1 :)

@emil: iti inteleg aversiunea fata de DSLR, dar: la capitolul QE, un KAF 8300 varianta mono cu microlenses 56% (37% fara microlens) in verde (540nm) vs 40% cea color. Zgomotul de citire e in general mai mic la senzorii sony din dslr-uri fata de kodak, curentul de intuneric la fel (doar ca nu-s racite din pacate), iar well depth de 35 ke nu e deloc impresionant. Nu cred ca gresesc prea tare daca zic ca senzorul din 400D e "mai bun", daca n-ar fi filtrele alea enervante.

Restul de senzori full frame kodak - ca sa nu pomenesc si de altii - sunt OZN-uri din multe motive (pret, dimensiuni, rezolutie, ABG vs NABG). Pentru ce vreau eu sa fac, 8300-le e cam singura varianta.