-----------------------------------
zoth
14 Oct 2010 09:16


-----------------------------------
Multumim   :) 
Da, coloana din stanga este un indicator calitativ complex unde putem vedea dezvoltarea mai multor aberatii pe semicampul de analiza.
Putem discerne pe aceasta coloana sfericitatea axiala, sfericitatea laterala (coma), sferocromatismul, astigmatismul, cromatismul lateral, dezvoltarea corectiei cromatice, etc.
Pentru evaluari cantitative unele din aceste aberatii sunt afisate si in grafice separate.
Cheia este insa interpretarea lor care trebuie facuta in concordanta cu realitatea practica, nu tot ce vedem acolo trebuie sa ne sperie.
De exemplu astigmatismul care a fost mentionat nu este grav, orice lentila are astigmatism si chiar la un obiectiv bun acesta este semnificativ mai mare.
Restul de aberatii la fel nu trebuie sa sperie in momentul in care ele sunt mascate/inglobate in discul principal de difractie.
Sfericitatea longitudinala ca si cromatismul prezent in graficele de mai sus nu deranjeaza deoarece indeplinesc aceasta conditie.
Aberatii asemanatoare ar aparea si la analiza unui ocular clasic din cele ce se folosesc azi pe scara larga: ortoscopic, plossl, kellner, etc.
Interpretarea rezultatelor din aceste grafice este pana la urma o arta in sine, de multe ori lucrurile sunt vazute prea complicat si din acest motiv am spus mai devreme ca aceasta operatiune trebuie facuta in concordanta cu practica, adica cu ceea ce se vede la ocular.
Se stie ca apocromatele de exemplu sunt instrumente bune si apreciate in consecinta, cromatismul lor longitudinal este aproape inexistent insa daca ne-am uita cum arata sferocromatismul am vedea ca acesta e infiorator.
Cu toate astea el nu deranjeaza pentru ca este ascuns in discul principal de difractie si numai in cazuri extreme limiteaza instrumentul.
Revenind la subiect, analiza a fost facuta punand ocularul invers in lumina, asa cum se face de obicei la oculare.