-----------------------------------
buncar
11 Oct 2010 12:47


-----------------------------------
Erwin, am inteles ideea cu lupa(divergenta, dar nu neaparat) si am o astfel de lupa, si convergenta si divergenta.In legatura cu inelele de pe ocular, ma refeream la diafragma dar nu stiam ca asa se spune :).Am facut experiente pe unul din oculare, in legatura cu diafragma, are un rol foarte important, am inteles ce face.In legatura cu ocularele, cele de la piesa neagra(bucata de microscop) sunt senzationale, sunt construite din 3 lupe nu doar din doua(cum sunt restul) si maresc foarte mult.La experimentul de azinoapte am sesizat un inconvenient.Imaginea era prea putin luminata.Apropia extrem de tare insa imaginea era intunecata.
Am refacut calculul cu distanta focala si am ajuns la concluzia ca lupa de 53mm este de calitate iar cele doua mari de 90mm nu sunt de buna calitate(am facut testul cu soarele si am observat ca lupele mari de 90mmnu-mi dadeau o forma perfecta a soarelui iar cea de 53mm imi dadea.Lungimea focala a lupei de 53mm la testul cu soarele mi-a dat 60cm.Azinoapte am facut testul la bec(becul din camera) si mi-a dat 90cm.banuiesc ca relevant este testul cu soarele, adica 60cm.Daca tot am ajuns la concluzia ca am o singura lupa-obiectiv de calitate, m-ar interesa care este factorul maxim de marire pe care-l pot atinge cu aceasta lupa-obiectiv de 53mm.
Teava de aspirator cu care am facut testele azinoapte este din aluminiu.Pentru luneta mea vreau sa confectionez un corp din plastic.Am marele avantaj ca pe corpul de microscop de unde iau obiectivul, este si sistemul de rotatie(foto) care se poate desuruba de pe microscop si deci o voi pune cu tot cu ocular la luneta mea.In legatura cu diafragma(diafragmele) am vazut o schema aici pusa de un coleg, o sa o studiez si o sa fac dupa acea schema diafragma(diafragmele).
Laurentiu, multumesc pentru link