-----------------------------------
Teo
11 Oct 2010 01:30


-----------------------------------
De asta te-am intrebat daca nu cumva una nu e divergenta, dar vad ca spui ca e un menisc convergent. Sansele ca dubletul  sa fie corectat bine de aberatii cromatice si de sfericitate cred ca sunt cam mici. Ar fi trebuit ca una sa fie divergenta ( adica sa micsoreze ) si alta sa mareasca ( convergenta ).  In fine, acolo aveai un dublet optic. Pune-le la loc in aceeasi pozitie in care au fost, si nu le roti ( sa respecti cum stateau ele fata in fata  si nu sa le schimbi locul ). Fiind una langa alta , vor trebui fixate in montura din care le-ai scos. Acum, masoara din nou focala acestui dublet.
Cea mai buna metoda de masurat focala, si foarte simplu este sa proiectezi un bloc, o casa situata la peste 100 de metri in fata ta pe o bucata de hartie alba sau carton. Ce mai bine e sa proiectezi Soarele  ziua sau Luna ( noaptea , evident ). La distanta la care Soarele a format un punct sau unde se vede discul lui  foarte clar pe cadranul alb de hartie ( carton ) , acolo e focala.
Apoi construiesti un tub ceva mai scurt decat acea focala si alt tub care sa culiseze in el. In tubul care culiseaza in primul, introduci un ocular.
Apropiind si departand tubul port-ocular de lentilele obiectiv, vei putea vedea daca se observa o imagine clara. Trebuie sa incepi mai intai cu un ocular cu focala mai lunga. Focala ocularului se poate testa cu aproximatie dupa aceeasi metoda. La un bec mai indepartat sau la soare.
Daca ai noroc, ca sistemul sa fie bine corectat si acromat , atunci vei vede o imagine rasturnata, dar clara.

Ar mai exista o posibilitate. Sa analizezi foarte atent cele doua lentile mari de 90 mm diametru. Daca una prezinta o fata foarte usor concava, aproape sa ti se para ca e plana, dar la o examinare atenta sa constati ca are o concavitate extrem de mica, atunci poti folosi acea fata a lentilei pe post de oglinda de telescop. Adica sa o dai la aluminizat. Eu am avut o astfel de lentila de 50 mm diametru, simpla. Imi parea plan convexa, dar la o examinare atenta o fata era extrem de putin adanca, adica concava.
Era deci un fel de menisc ( concav-convex). M-am gandit ca nu aveam ce pierde si am dus la aluminizat lentila pe partea aceea concava.
A iesit o oglinda foarte buna cu focala de vreo 40 cm, si am facut din ea un mini telescop Newton, f/d = 8, cu care am observat cu succes Luna si Jupiter, scapand de toate aberatiile cromatice.
Telescopul il mai am si in ziua de azi si il mai scot la zile mari :)