-----------------------------------
zoth
03 Oct 2010 13:00


-----------------------------------
Dragos, in opinia mea specia asta a astronomilor amatori poate fi impartita in 2 sau 3 grupuri, cei care practica predominant observatia vizuala, cei care practica predominant fotografia astro si cei care le fac pe amandoua in aceeasi masura.
Cred ca refractoarele acromate cu focala mare se adreseaza in primul rand celor ce fac observatii vizuale si poate intr-o masura mai mica si celor ce se ocupa de fotografie planetara.
Daca prima categorie mentionata nu a disparut de tot chiar nu-mi explic extinctia acromatului cu focala lunga.
Monturi mari si grele inca se mai gasesc si nu dau semne ca ar fi si ele pe cale de disparitie, firesc pentru ca in ziua de azi exista multe telescoape mari ce trebuie sustinute corespunzator.
Aparitia ED-urilor iar nu explica in totalitate acest fenomen, articolul dat in linkul de mai sus vrea sa sustina cumva superioritatea clara a acromatului cu focala lunga in fata ED-urilor.
Punctarile legate de practica de observatie sunt binevenite si chiar ma pun pe ganduri.