-----------------------------------
zoth
29 Sep 2010 11:57


-----------------------------------
In legatura cu sistemul DK 300 f/100 as avea cateva probleme de ridicat.
La nivel teoretic este un proiect interesant, nu am niciun dubiu.
Practic insa vad cateva limitari destul de mari:
- in primul rand ce montura ar putea tine un astfel de telescop?
Nu ma gandesc la greutatea in sine a instrumentului ci la vibratiile introduse in sistem.
Cred ca cel mai bine ar lucra turnat intr-o masa mare de beton.
-a doua limitare pe care o vad este faptul ca necesita oculare speciale, cele din gama uzuala de focale nefiind tocmai potrivite.
Un 30mm te arunca deja la un grosisment de 1000x ceea ce e cam multisor pentru atmosfera de la noi.
-in al treilea rand ma ingrijoreaza magnificatia foarte mare a secundarei care curbeaza mult planul focal.
Nu am pus in proiect dar ar fi util de stiut daca un field flattener obisnuit ar putea remedia aceasta problema.
-si in fine chestia care ma roade cel mai mult ar fi raportul focal prea mare dupa parerea mea.
Am mai adus in discutie acest subiect mai demult si am fost certat destul de rau.
Zemaxul are posibilitatea sa faca analiza trecerii de contrast pe o imagine si din simularile facute de mine rezulta o degradare considerabila a acesteia pe sistemele cu raport focal exagerat chiar si in cazul in care ne aflam mult sub limita de difractie.
Evident, daca trecerea de contrast se degradeaza, detaliile fine vor fi automat distruse iar instrumentul in sine isi pierde sensul.
Sper sa nu fie cu suparare, doar vorbim, nu dam cu parul.