-----------------------------------
CristiB
26 Sep 2010 15:33


-----------------------------------
Eu am avut din aceeasi categorie fratele mai mare 90/1000. Din punctul meu de vedere sunt jucarii. L-am cumparat indemnat fiind ca pentru ,,incepatori" e foarte bun. Apoi am realizat ca l-am luat in pripa. L-am vandut si nu am mai tinut cont de ,,sfaturi" si mi-am luat o luneta ED/APO 80/600. E cu totul altceva si e un instrument care ma poate tine ocupat, la nivelul meu de observatii, toata viata. In astronomie gasesc ca neadecvata impartirea in incepatori si avansati atunci cand e vorba de a cumpara un instrument. Incepatorii si avansatii se vor tria doar prin cunostintele pe care le au la un moment dat. Aici nu e ca la soferie, unde nu are rost sa-ti cumperi TIR daca stii ca asta nu e de tine si ca preferi masinile mici. Iti poti lua orice instrument oricat de mare chiar daca te uiti prima data printr-un telescop. Cunostintele despre cer vin dupa aia in functie de interesul fiecaruia. 
De ce iti zic toate acestea? Stiu cat de mult arde sa ai instrumentul tau si sa privesti la cer, insa nu arunca putinii bani pe ceva ce o sa regreti peste o luna. Mai strange ceva bani si cumpara un instrument mai serios.   Pana una alta poti lua un binoclu bun. Prin 10x50 am vazut cam acelasi lucru ca prin Astromaster 90/1000 avand in vedere ca luneta avea in pachet niste oculare jalnice.