-----------------------------------
Abel Cavași
02 Sep 2006 09:37


-----------------------------------
Dacă există și nebuloase colorate care nu au în centru o pitică albă care să o coloreze, atunci mie îmi miroase cam putredă explicația. Capacitatea omului de a explica orice este nelimitată (vezi, de exemplu, cum explică Hawking că gaura neagră nu mai este neagră prin evaporare).
În legătură cu nebuloasele HII, dă-mi voie să întreb:
-	De unde se știe că sunt formate din hidrogen?
-	De unde au atâta hidrogen acele nebuloase?
-	Ce ne împiedică să afirmăm că și obiectul M57 este format tot din hidrogen?

Nebuloasele de reflexie: 
-	Sunt din argint, din moment ce pot fi atât de strălucitoare? 
-	Prin ce sunt mai deosebite nebuloasele de reflexie (atât de vizibile) de planete (atât de invizibile)?
-	De unde știm sigur că nebuloasele de reflexie nu ar fi, de fapt, nebuloase de emisie?

Nebuloasele obscure (pe lângă întrebările de la nebuloasele HII):
-	Din moment ce sunt tot de hidrogen, de ce norii ei nu sunt excitați de stelele din apropiere? Stelele nu sunt suficient de fierbinți sau nu sunt suficient de aproape?

Iertați-mi ignoranța și fiți răbdători cu mine pentru că vreau să învăț. Sunt dispus să renunț la orice idee preconcepută (care mi s-a format în oarece timp), dar numai dacă am argumente solide pentru aceasta.
D-ră Lucia, chiar credeți că alex se chinuie singur? Suntem chiar atât de mari nulități? Cât despre ochiul lui Forever_Man, eu cred că vede și violetul (nu ultravioletul).