-----------------------------------
Mike23
07 Sep 2010 23:53


-----------------------------------
De ce sa nu oferim un inceput cat mai performant, chiar si pentru un copil de clasa a 5-a ? Nu se stie daca va fi pasionat de astronomie, dar....cand faci o investitie, e bine sa faci una buna de la inceput. Cam atat am avut de spus.
Sunt 100% de acord cu tine. Din aceasta cauza nu vreau nici eu sa incep cu ceva mic. Chiar daca am citit pe alte topicuri ca e bine sa incepi cu un instrument mic, sa inveti cerul cu binoclul (acest sfat l-am primit si eu), totusi sunt de parere ca cerul il poti invata si cu un instrument performant. Eu personal ma orientez bine in spatiu si am observat saptamanile aste in care caut un instrument astronomic bun, dupa ce am aruncat ochii pe o harta stelara, ca le gasesc relativ usor constelatiile pe cer. Asta e un motiv sa nu ma arunc la o montura cu sistem GoTo. Nu ca nu ar fi buna sau nu m-ar ajuta, dar putinii bani pe care ii detin (pentru acest obiectiv), prefer sa-i dau pe optica. daca ma ajuta Dumnezeu o sa-mi permit si o montura din aceasta. Binoclul sunt de acord ca poate folosi la studiatul cerului (am auzit ca se poate vedea galaxia Andromeda cu un binoclu de vanatoare), dar nu cred ca se compara cu un telescop. Si eu am aceasta pasiune cam din 1995 eram in clasa a 11 a  :D  Am intrat din curiozitate la observatorul astronomic Vasile Urseanu din Bucuresti ne stiind la ce sa ma astept, asta pana sa-mi arate cineva de acolo intr-o directie si intrebandu-ma daca vad ceva. Nu erau decat 2 sau 3 stele, nu prea stralucitoare, si cand ma pus sa privesc prin luneta (aveau altele si erau 2), am zarit, defapt, o aglomeratie de stele. Mai ridicam capul incercand sa le vad si cu ochiul liber, dar..... :D nimic, si mi-a spus acelea sunt Pleiadele. Asta a fost tot ce mi-a trebuit. De atunci a fost un chin ca nu-mi permiteam sa-mi cumpar nici un amarat de binoclu darmite un telescop. Acum s-au mai schimbat lucrurile si vreau sa recuperez, dar vreau sa o fac cu se cuvine. Un aparat suficient de potent cat sa-mi zbarleasca parul pe mine si sa ma treaca fiori cand ma uit prin el (limitat la bugetul meu, nu mai mult de 2000RON)