-----------------------------------
Teo
07 Sep 2010 22:30


-----------------------------------

Am vazut cateva review-uri la adresa acestor mini instrumente care erau laudate performantele avand in vedere dimensiunile minuscule ale lor.

Iti spun sincer, ca toti de aici, am inceput candva cu instrumente mici, slabe, dar pentru ca ne-am lovit de limitele lor, si din dorinta arzatoare de a vedea mai mult si mai bine, pretentiile au crescut. Asa ca nu te invatam de rau. Crede-ma. Pe masura ce am evoluat in aceasta frumoasa pasiune am constatat ca nu faci mare lucru cu aperturi mici. Jucariile, tot jucarii raman. Sigur, sunt bune pentru initiere, pentru educarea ochiului sa exploateze la maxim tot ce se poate vedea si pentru a starni dorinta de a avea un telescop mai performant, dar atat. Daca nu ar fi asa, nimeni de aici nu ar fi progresat, toata lumea s-ar fi multumit cu instrumente minuscule si " performante ". Eu mi-am spus punctul de vedere, ca pasionat de peste 15 ani in domeniul asta. Eu am inceput in urma cu 15-16 ani cu o luneta de 5 cm diametru, de tip turistic , ruseasca si nu marea decat de 20 X, dar la vremea respectiva, fiind prin clasa a 9-a mi-a oferit mari satisfactii. Am putut vedea singur satelitii lui Jupiter ( e drept, cu greu ), petele de pe soare cu filtru din floppy disk, craterele de pe Luna sau M 31 Andromeda ori fazele lui Venus. 
Pentru toate exista un inceput, dar ce m-as fi bucurat eu atunci sa am un telescop ca cel de azi ( 200 mm apertura ). Nici nu visam... erau alte timpuri ( in care unii isi faceau lunete din lentile de ochelari ). De ce sa nu oferim un inceput cat mai performant, chiar si pentru un copil de clasa a 5-a ? Nu se stie daca va fi pasionat de astronomie, dar....cand faci o investitie, e bine sa faci una buna de la inceput. Cam atat am avut de spus.