-----------------------------------
Membedeep
19 Aug 2010 15:22

Lentile cu diametru mare 26 si 46 cm - bune de ceva?
-----------------------------------
Buna ziua. Primul post pe acest forum, sper sa nu fie si ultimul.

Sunt pasionat de optica si fotografie, am o colectie mare de aparate foto clasice dar si microscoape si acum, incet incet, doresc sa intru putin si in acest domeniu. Mai precis, sa fac un telescop. Inca nu m-am decis daca sa incep cu un reflector sau refractor, desi unul reflector pare mai simplu de realizat.

Am citit si rascitit forumul. Intrebare: Pot folosi una din aceste doua lentile atasate, pentru a face oglinda principala? Sunt incepator, nu dati cu parul va rog, intreb doar. Am vazut ca majoritatea oglinzilor principale sunt concave, din sticla aluminizata. In mintea mea necunoscatoare, am zis ca daca aluminizez partea convexa a lentilei pot obtine o oglinda primara. Este foarte posibil sa gresesc. 

Lentilele pe care le vedeti sunt niste lentile Jena, adica sticla de calitate. Lentila cea mare are cam 21 de kg si are 46 de cm in diametru, este plan-convexa, iar cea mica este un condensator format din doua lentile identice, plan-convexe, de 26 de cm fiecare.

Evident, la asa dimensiuni uriase, banuiesc ca e vorba de niste distante focale destul de mari. Poate sunt chiar exagerate si nu am ce face cu ele, poate mai indicate sunt niste obiective / oglinzi de 100 - 120 mm, nu?

Multumesc pentru ajutor! Nu vreau sa stiu decat daca aceste piese de sticla sunt bune de ceva si le pot folosi.

Mi-ar fi usor sa dau 1000 de lei pe un telescop entry-level, insa as dori sa ma apuc sa fac ceva cu mana mea. Multumesc anticipat pentru ajutor.