-----------------------------------
Alex B.
04 Aug 2010 02:13


-----------------------------------
Aici, în domeniul solar, chestiunea cu programele de cercetare &#537;i timpul de telescop pentru profesioni&#537;ti nu este atât de semnificativă ca în alte domenii. Soarele este observat permanent, 24/24, de la sol &#537;i din spa&#539;iu. Astronomii care au nevoie de date pentru un proiect anume este suficient numai să le ceară. Deci avantajul amatorului privind accesul liber la telescop nu prea &#539;ine în observa&#539;ia solară de aici &#537;i chestiunea cu importan&#539;a &#537;tiin&#539;ifică a observa&#539;iilor. Acuma, &#537;i eu trimit de exemplu observa&#539;iile mele la AAVSO dar nu îmi fac iluzii. &#536;tiu că nu le pot compara cu datele care vin de la telesoapele solare de la sol, nu mai spun de cele din spa&#539;iu. O fac mai mult pentru plăcerea mea de a participa la un proiect &#537;tiin&#539;ific interesant.
Cât despre riscul zero la observarea directă, problema nu se pune numai pe termen scurt (arderea imediată a retinei) ci mai ales pe termen lung din cauza ac&#539;iunii radia&#539;iilor (mai ales infraro&#537;ii) nefiltrate &#537;i care sunt prezente indiferent cât de bine construit este dispozitivul sau filtrul respectiv, numai &#537;i ca urmare a uzurii lui. &#536;i marea problemă este că un amator nu poate evalua precis gradul real de protec&#539;ie pe termen lung pe care aceste dispozitive îl oferă &#537;i nici măsura în care aceasta scade de a lungul timpului. De aceea, risc zero nu există la observarea directă.
Pe de altă parte, metoda ta este una bună de a folosi o cameră în locul ochiului. Am folosit-o &#537;i eu. Î&#539;i recomand chiar să utilizezi un aparat foto DSLR cu live view &#537;i care eventual &#537;i filmează (acum există &#537;i din astea). Rezolu&#539;ia este excelentă, filmele sunt HD &#537;i vei putea face &#537;i focalizarea fără să mai pui ochiul la ocular. În acest fel vei folosi calită&#539;ile prismei Herschel la maxim într-adevăr fără nici un risc pentru ochi...când mă gândesc la ideea asta chiar devin un pic invidios... :) Rezultatele ar putea fi fantastice.  :D