-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Iul 2010 21:52


-----------------------------------
Am zis ca-i un telescop ciudat.Tu,ca observator sezi in fotoliu in relativa caldurica in ''turela'' care chiar seamana cu o turela de ...tanc.Cupola turelei este danturata si executa miscarea de urmarire a astrelor in ascensie dreapta,evident aceasta coroana dintata este perpendiculara pe ''axa lumii''.Oglinda primara este afara,in exterior,pe un suport de tevi la distanta potrivita,suport solidar cu turela si fata de care nu are grade de libertate altele decat cele de colimare.Ea priveste spre tine.Oglinda plana de 40cm poate executa o rotatie partiala in cercul de declinatie pentru a alege obiectul de observat si a carui lumina o trimite spre oglinda principala de 12 inch F/17.Oglinda plana priveste spre cer.Tu,observatorul, vezi imaginea obiectului in ocularul aflat pe axa optica a oglinzii principale deoarece oglinda plana este perforata.

Daca focalul de F/17 pare lung,atunci am sa reamintesc faptul ca ,pentru observatii solare prin proiectie directa in focarul principal,fara ocular,ATM-istii din Springfield au folosit si oglinzi de 6-8 inch si focal de vreo 40 metri.Am sa caut in volumele ATM daca vrea cineva detalii.

Eu sunt un admirator al Stellafane si,daca voi castiga la lotto,am sa merg la conventii,promit poze si rapoarte.



Mircea