-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Iul 2010 17:51


-----------------------------------
Pana la urma ajungem si la subiect,la ''metodele ieftine pentru confectionarea oglinzilor''.Inca nu stim daca metoda lui Davis Davis din Toledo,Oregon chiar este o metoda ieftina ,este inca in curs de testare.Am mai vorbit la Sectiunea ATM despre oglinzile termoformate,''slumped mirror''.
Proiectul  la care lucreaza Davis acum este ''Tess'' un telescop cu oglinda compusa din elemente hexagonale.Tess va avea o oglinda cu diametrul de 152 cm (60 inch) iar oglinzile -element,daca-mi amintesc bine,sunt de forma hexagonala cu inaltimea de 180mm si sunt taiate din placa de sticla de 12mm grosime.Elementele sunt lipite pe un ''pat'' format dintr-un material numit in engleza ''glass foam'',si totul este termoformat pentru a asigura un focal predeterminat.
Pozele,in ordine,ne arata:
-polisorul inelar,imediat dupa turnare
-polisorul dupa prima repriza de polisare
-polisorul la lucru,polisare in desfasurare
-oglinda de 1.52 metri dupa cateva ore de polisare.Oglinzile- element tind sa se poliseze mai repede pe margini,centrul fiecaruia ramanand ''in urma''.Se observa reflexia unui copac pe fata polisata.Dintr-un comentariu al lui Davis,care spune ca a obtinut o imagine grosiera a Soarelui cu un diametru de 36mm,am dedus ca oglinda va avea un focal de 4.2 metri,deci un raport F/D de F/2.8!!!Sageata este asadar de 33 mm.
-o oglinda mult mai mica,compozitata pe acelasi principiu, de 30cm diametru si cu fata din sticla de 3mm grosime lipita pe un pat de ''glass foam''(ce-o fi aia?),executata din plictiseala ,ca doar Tess e polisata de masina
-o ultima poza ,cu barilletul oglinzii,pentru a avea o scara dimensionala

Mircea