-----------------------------------
lucia lucia
29 Aug 2006 18:45


-----------------------------------
sssssssst
daca ma prinde profu cu regula mainii drepte imi rupe urechile.
N-am voie decat cu burghiul, cand e vorba produs vectorial.

... d-le Abel, acolo se intampla asa: 
- Campul magnetic al Soarelui de modifica ciclic. De ce? dupa cate stiu, n-are nimeni habar. Studiaza inca si fac experimente cu bulgari de sulf (? ... parca sulf, nu?) topit.
- temperatura interiorului Soarelui (miezului) este de vre-o 16 milioane de kelvini
- temperatura in coroana soarelui este de vre-o 1-2 milioane K.
Obs. imp. Va imaginati ce gradient de temperatura... diametrul Soarelui este de 1 400 000 km, aproximativ. Tot intr-a X-a se invata despre transportul caldurii prin convectie. (asa, ca o parantza, viteza=>impulsul nu sunt tot gradienti? :D ---- nu va luati dupa definitie. )
OK. ar fi o convectie uniforma, sau Lorentz poate, oricum regulata, dar:
- schimbarea ciclica a campului magnetic produce conditii pentru convectie sub forma de jeturi de plasma. Astea, va dati seama, sunt curenti de intensitati imense. 
- curentii respectivi de plasma creaza campuri magnetice in vecinatate. 
- aceste campuri magnetice presupun forte Lorentz (tot clasa a X-a) asupra particulelor din zona, care pana atunci sa agitau termic, in totala lipsa de ocupatiune.
- respectivele forte Lorentz duc la o miscare (relativ) ordonata ceea ce inseamna micsorare a viscozitatii.
- micsorarea viscozitatii inseamna micsorare a temperaturii. 
- ca rezultat, zona respectiva apare mai intunecata.

PS. nu e modelul meu. este ceea ce am priceput citind o serie de articole dintr-un cartzoi, "solar wind", editat de NA (A)SA :shock: .