-----------------------------------
Laurentiu
24 Iun 2010 15:41


-----------------------------------
Eu mi-as cumpara azi o montura GOTO, cu port de autoghidaj si corectie de eroare periodica, de buna calitate, daca as avea resursele financiare necesare. Un EQ6 ar fi un minim care sa corespunda cerintelor mele de calitate si capacitate de incarcare.

O astfel de montura bine aliniata polar este deosebit de utila nu numai pentru astrofotografie dar si pentru observatii vizuale daca nu vrei sa pierzi 3 sferturi din timpul unei nopti senine cu cautarea obiectelor deepsky (planetele ar trebui sa le putem gasi si cu ochii inchisi si cu fata spre nord deci GOTO in acest caz nu e necesar, insa e extrem de utila o urmarire buna, care sa tina planetele in campul ocularului, ore in sir, la grosismente mari).

Daca vreti sa invatati constelatiile si pozitia pe cer a obiectelor deepsky e adevarat, o montura ecuatoriala (cu GOTO sau fara) nu ajuta ba poate chiar incurca. Insa in acest caz cel mai util instrument nici nu este un telescop (indiferent daca e pe ecuatoriala sau alt-azimutala) ci ochiul liber, un atlas stelar bun si un binoclu.