-----------------------------------
Laurentiu
17 Iun 2010 10:13


-----------------------------------
Intradevar, Mircea, nu toata lumea foloseste telescoape "mamut" si nici macar de dimensiune medie. Si, pana acum, nu am auzit-o pe posesoarea telescopului de 3 inch sa se planga de "dimensiune"  :) 

Telescopul de 200 mm este "dual purpose" iar acum e pe montura dobsoniana - perfecta pentru observatii vizuale deepsky. Pentru a-l pune pe ecuatoriala pur si simplu il scot din cutia rocker-ului (nu este fixat, doar "sta" sprijinit pe unul din inelele cu care il prind pe ecuatoriala).

Pe ecuatoriala am acum telescopul newtonian de 110 mm f/4 ("Pequenino", de culoare albastru) cuplat cu luneta de ghidaj de 60 mm f/15 ("Viespea", culoare galben/negru).

Despre telescopul de 110 mm am mai vorbit la sectiunea ATM. Pentru cei care nu sunt  la curent cu topicul cu pricina: este vorba despre un newtonian Sky-Watcher ale carui caracteristici "din fabrica" nu au corespuns cu determinarile facute de mine prin masurare directa (diametru real de 110 mm in loc de 114 mm; focala de 450 mm in loc de 500 mm specificata de producator). Insa cel putin primara e parabolica.

La f/4 coma este imensa asa ca a fost nevoie de un corector (Baader MPCC), mai ales ca principala sa utilizare va fi ca astrograf. A mai fost necesara, de asemenea, inlocuirea secundarei de 35 mm cu una de 60 mm diametru care imi ofera camp iluminat 100% satisfacator de mare pentru CCD-ul DSLR-ului meu (Nikon D50).

Totodata, am inlocuit focuserul de plastic "original", pe 1,25 inch, cu unul, facut de mine, pe 2 inch (constructia acestui focuser are, de asemenea, un topic dedicat la sectiunea ATM).

Campul fotografic este de aproximativ 3x2 grade in configuratia actuala telescop + DSLR.

Am mai confectionat la un strungar un set de inele de adaptare care se insurubeaza la corector si imi permit folosirea telescopului si pentru observatii vizuale (campul vizual pe care il obtin cu un ocular Plossl de 25 mm este de 2,9 grade pentru un grosisment de 18x asadar ceea ce avem aici este un veritabil RFT  8) ).