-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Iun 2010 21:19


-----------------------------------
Am sa ating si eu cateva din ''punctele'' de pana aici,dar va rog sa le considerati niste opinii personale formate in urma propriilor experimente,nu pentru polemici:
-la mini-telescopul meu de 72x810mm folosesc o prisma de binoclu de 15mm,fara acoperire AR extrasa dintr-un vechi binoclu Zeiss.Inafara de faptul ca la ocularele cu focal foarte lung ,de ex. 50mm,prisma vigneteaza marginea campului vizual,altfel nu mi se pare ca ar influenta negativ imaginea.Chiar ma intreb cat m-ar costa o oglinda plana minuscula avand cel putin calitatea acestei prisme Zeiss,stiind ca oglinda plana de 15mm nu este un produs standard;de altfel singurul comerciant roman care a oferit pt ATM si oglinzi plane,nu le mai are in stoc.
-obiectivului de binoclu nu putem sa-i cerem mariri de 100x.Cele cu care m-am intalnit eu au un focal in jurul a 180mm,deci F/3.5, si cel mai bun dintre ele permite o marire ,cu imagine buna,de 42x.
-cu totul intamplator ,Duminica,la intalnirea forumistica cu Erwin,am folosit si un ocular Kepler f=25mm care la focal de 900mm asigura marire de 36x.Iar imaginea este mult mai buna decat  te-ai astepta.Dar exista niste reguli de construire a ocularelor Kepler,le-am descris in alta parte sau le gasiti in hobbygraph-urile lui Pierce.
Mircea