-----------------------------------
Laurentiu
14 Iun 2010 12:15


-----------------------------------
Ziua buna,

In noaptea de 12/13.06.2010 am facut o noua iesire cu un grup mai marisor din astroclubul ANTARES (12 persoane la care, pe la miezul noptii, s-au mai adaugat si cativa invitati "ne-membri").

Am ales de data asta sa mergem in zona localitatii Tormac (in jur de 38 km sud-est de Timisoara) in incercarea de a gasi un loc cu cat mai putina poluare luminoasa.

Daca este adevarat ca luminile Timisoarei au ramas la o distanta suficient de mare, am descoperit ca satul Tormac este mult mai intens luminat decat ne asteptam si ne doream pentru o localitate de doar 2000 de suflete si toate becurile au fost orientate "inteligent" astfel incat sa arunce lumina paralel cu solul pana la cativa km.   

Am lasat loc. Tormac in nord si am luat-o pe o drum de tara destul de desfundat, practicabil mai degraba cu tractorul. Din aceasta cauza una din masini (4 au fost de toate) a ramas temporar in pana dupa ce o conducta de alimentare cu benzina s-a smuls (defectiune remediata si invatatura de minte trasa pentru cei care doresc sa iasa la observatii cu masini sport  :( ).

Ne-am oprit la  1,5-2 km de sat, pe o pasune unde, intre orele 21-22, asaltati din toate partile de hoarde de tantari, am instalat instrumentele. 
 
Dupa apus am constatat ca transparenta cerului nu este foarte buna &#8211; lucru constatat si de alti astronomi amatori din alte regiuni ale tarii care au facut observatii in weekend-ul care tocmai a trecut (unii pun asta pe seama unui &#8222;nor de praf din Sahara&#8221; dar eu cred ca e vorba de umiditatea intens evaporata de canicula din ultimele zile dupa ce saptamani intregi a plouat aproape in fiecare zi).

Chiar si asa, incepand de la o altitudine de 30 de grade de orizont cerul a fost practicabil si, pana pe la 3 dimineata cand au aparut norii, fiecare si-a vazut de ce si-a propus: unii de observatii vizuale, altii de astrofotografie. 

Eu am avut o tentativa de a face fotografii prin telescopul de 110 mm f/4 (450 mm focala) care a esuat dintr-un cumul de motive: am lenevit prea mult si nu am facut punerea in pol mai din timp, apoi, impreuna cu un prieten, am mai pierdut cel putin o ora pentru alinierea polara a monturii si testarea erorii periodice  cu ajutorul unui webcam conectat la un laptop, iar la final am constatat ca nu poti sta cu ochiul lipit de ocularul cu reticul iluminat pentru a face ghidaj manual si in acelasi timp sa nadusesti prin toti porii si, de asemenea, sa fii mancat de viu de tantari desi am folosit un intreg tub de spray &#8222;mosquito repellent&#8221; &#8211; se pare ca unele din aceste insecte nu au &#8222;stiut&#8221; ca trebuie sa fuga si au insistat sa se infrupte toata noaptea. La final am constatat ca nu pot face nici expuneri neghidate mai lungi de 1 minut pentru ca montura mea insista sa antreneze axa de ascensie dreapta la o cu totul alta viteza decat cea necesara.  
Din cand in cand am mai aruncat si cate un ochi prin telescopul de 200 mm f/6 pe montura dobsoniana, privelistea Caii Lactee la 30x si 2 grade cu ocularul Erfle de 40 mm fiind ceva de vis...

La adresele urmatoare veti putea vedea imagini de la micul nostru star-party (la primul link  sunt cateva imagini realizate de mine, la cel de-al doilea mai multe facute de un amic):

1. http://picasaweb.google.com/laurentiu.alimpie/TormacStarParty1213062010#
2. http://picasaweb.google.com/catalin.ispasoiu/12062010TormacAntares#