-----------------------------------
cmatei
08 Iun 2010 11:32

scurtare tub Newton
-----------------------------------
Am cumparat un coma corrector pentru Newton-ul meu skywatcher black diamond 200/1000. Cum ma asteptam, nu am destul in-focus pentru coma corector + DSLR.

O particularitate la telescopul asta e ca focalizatorul are 2 adaptoare pentru oculare, unul pentru 1.25 si unul pentru 2". Ca sa obtin focus cu DSLR-ul, foloseam adaptorul de 1.25 care are filet T la baza. Adaptorul pentru oculare de 2" (in care ar trebui sa intre MPCC-ul) nu e demontabil ca cel de 1.25 si e destul de inalt, asa ca nici vorba de focus cu el. Cu un astfel de adaptor, scurtat la 8mm deasupra flansei, ajung foarte aproape de focus (sub 1mm), dar nu chiar unde trebuie. Probabil ca daca mai strang din suruburile de colimare ale principalei, as ajunge in focus, dar caut o solutie mai buna.

In poza (de pe forumul iceinspace), sunt inelul camerei, MPCC-ul, adaptorul de oculare de 1.25" (fara tubul port-ocular, se vede filetul T) si adaptorul de 2".

[img]http://www.iceinspace.com.au/forum/attachment.php?attachmentid=44293&d=1214296865[/img]

In afara de a cumpara un focalizator mai putin inalt, ramane varianta scurtarii tubului pentru a ridica oglinda principala cu vreo 3cm. Daca adopt aceasta ultima varianta, la ce ar trebui sa fiu atent ? Nu am experienta de construit instrumente. Ar trebui sa schimb secundara cu una mai mare ? mica ? Telescopul e folosit aproape exclusiv pentru foto.

Multumesc anticipat pentru orice fel de sugestii.