-----------------------------------
dragos.n
19 Mai 2010 02:49

Cutie pentru acumulatori
-----------------------------------
Prima problema cu care m-am confruntat atunci cand am cumparat prima mea montura motorizata, a fost alimentarea ei, pe o perioada destul de lunga de timp, si la un pret cat mai convenabil.

Dupa o scurta analiza, am ajuns la solutia constructiei unei cutii pentru doi acumulatori cu plumb, etansi, de 12V la 7Amh. Si pentru ca greutatea acestora era destul de mare, aproape 2,5kg fiecare, am decis sa fac economie de ''muschi'' si sa ii montez intr-o cutie care sa poata fi pusa pe bara de contragreutati, scutind astfel din efortul de transport a uneia din cele doua contragreutati de 5kg cu care venise montura (un HEQ 5), si, la nevoie, sa am o contragreutate de rezerva. Am prevazut initial aceasta cutie cu 5 borne, cate doua de 12V, pentru utilizare, dar si pentru incarcare, si una comuna care sa imi dea 24V. Ulterior am renuntat la ultima. Cutia e prevazuta cu un capac pentru vizitare, si eventualele interventii, avand in vedere ca mufele de la noi sunt cam fragile, si in partea opusa cu un surub pentru fixarea pe bara de contragreutati.

Dupa un timp am achizitionat o alta montura mai mica, un EQ3-2, si am motorizat-o rapid. Evident, am construit si pentru ea o cutie, mai mica, pentru doi acumulatori de 6V la 4Amh. Aceasta are aproape 3kg greutate, are 2 borne pentru incarcare-utilizare la 6V, si o borna pentru utilizare la 12V. De data aceasta, am decis sa nu ma mai grabesc, si sa o fac mai aratoasa un pic asa ca am utilizat doar aluminiu in constructia ei -  la prima am utilizat si placaj de tei. 

Acum cele doua cutii se afla in proprietatea lui Lilliensternus, cea mare, si a lui Jimao, cea mica.