-----------------------------------
dragos.n
27 Apr 2010 02:25

Furca alt-az
-----------------------------------
Una din problemele monturilor alt-aximutale este dezechilibrarea si tendinta de a ''cadea pe spate'' atunci cand sunt utilizate cu instrumente ceva mai grele si-sau sunt duse mult spre zenit.

In urma cu ceva timp am achizitionat o foarte buna montura de acest fel, fabricata de TS. Incercand insa sa aduc un instrument la unghiuri mai mari am constatat ca ea cade. E adevarat, montura a fost gandita pentru 3 kg, iar eu pusesem vreo 5 kg.

Asa ca m-am apucat sa construiesc o furca, astfel incat sa o pot folosii cat mai bine. In fotografiile de mai jos se vede montura TS pusa pe un trepied de la EQ3-2, cu furca si cu 2 telescoape, un Maksutov de 127/1500mm, ''tunat'', si un refractor triplet acromat de 123/430mm, construit de mine. In ultima fotografie se vede sistemul de corectie al alinierii, pentru ca cele doua telescoape sa bata pe aceeasi tinta. Greutatea totala a celor doua telescoape trece de 10 kg, dar fiind balansate, sistemul se comporta foarte bine. In partea de sus a furcii se poate vedea blocul de culisare laterala a sinei de prindere, necesar echilibrarii telescoapelor.

Acest sistem poate fi folosit si cu un singur telescop si cu o contragreutate montata in cealalta parte.

Pentru aprecierea buna a dimensiunilor, ambele telescoape au diagonale de 2'' si oculare de 2'' montate in ele.