-----------------------------------
alexconu
24 Aug 2006 17:04

fotografii din tabara Lyra
-----------------------------------
In weekendul trecut am fost impreuna cu Cristinana (pretena mea) in tabara de astronomie Lyra, organizata de Astroclubul Bucuresti. Initial am mers doar pentru o noapte (sambata/duminica) dar ne-a placut atat de mult incat am venit si urmatoarea noapte. Foarte frumoasa locatia, orizont larg, cazare mana intai (multumim, Ruxandra!). E poluare luminoasa de jur imprejurul orizontului, dar asta nu m-a incurcat la fel de tare precum tzantzarii. Desi am avut provizii de Off, m-am intors acasa cu 86 de muscaturi (pe numarate).
Spre deosebire de Perseide, unde in principal merg sa-i invat pe altii sa priveasca cerul si sa reintalnesc prieteni pe care ii vad rar, in tabara Lyra chiar am facut astronomie (nu de-alta dar pe oamenii de acolo ii vad aproape saptamanal :p). Am vazut o gramada de obiecte deep-sky. Aici s-a vazut utilitatea unui instrument cu goto. Pentru incepatori e de evitat, pentru ca trebuie sa se obisnuiasca cu star-hopping si identificarea stelelor de pe harta. Dar pentru mine, care am gasit singurel cateva sute de desuuri (a se citi obiecte deep sky), o asemenea montura e utila :D Pur si simplu luam o harta de sky atlas si bagam toate obiectele non-stelare in Autostar. Am avut surpriza sa dam peste cateva obiecte chiar simpatice (evident, eu cel mai excitat am fost de niste planetare si galaxii de 13 pe care abia le ghiceai :D )
Am observat si cometa Barnard care avea magnitudinea 8 si un grad de condensare de 2. Desi am vazut vreo 40 de comete pana acum, nici una nu a fost la fel de difuza ca asta. Asa ca mi-a placut ;)
Si cum nu puteam sa nu fac fotografii, mi-am pus 300D-ul in focarul Celestronului C 9.25 si am atacat in principal roiuri globulare, ca sa profit de focala mare. De asemenea am fotografiat si NGC 6435 (cat's eye nebula) o alta tinta care se preteaza pentru focale lungi (chiar era nevoie de focala si mai lunga). Oricum, chiar imi place ce-a iesit la ochiul de matza. O alta imagine pe care vroiam de mult s-o fac si acum am avut ocazia este o fotografie prin telescop cu lumina cenusie a lunii. Evident, am tras si cateva cadre de atmosfera cu lanterne rosii printre telescoape. Intr-una dintre imagini se poate vedea cum, datorita chinurilor punerii in statie a telescopului LX200GPS, Dragos Brasov a ajuns sa aiba capul in flacari :))
La fotografiile in telescop, marea problema a fost faptul ca telescopul era montat azimutal si nu ecuatorial. In asemenea situatie dupa un anume timp de expunere apare rotatia campului. Asa ca a trebuit sa-mi limitez timpul maxim de expunere la 30 de secunde. Am luat mai multe imagini pe care apoi le-am suprapus si le-am compus (median) in MaxDSLR. Ajustarile finale le-am facut in PixInsight si Photoshop CS2.
 
Imaginile le puteti vedea la: http://s112.photobucket.com/albums/n179/conul/Tabara%20Lyra%20-%20Astroclubul%20Bucuresti/
 
Nota: Dragos Brasov nu a fost ranit pe perioada taberei ;)