-----------------------------------
stelaru
24 Aug 2006 13:21


-----------------------------------
Bun, am priceput acum:
a) Vixen ala e bun doar daca mai adaugi un tripod, iar partea optica e dificila la intretinere- daca-i aduag un tripod devine scump, daca nu-i adaug practic nu-l pot folosi;
b) Meade ar fi o optiune buna, numai daca accept "plasticaraia" monturii si pierderea si a OTA in momentul in care montura va ceda (deoarece ota ala nu se va mai putea monta pe o alta montura- daca am inteles bine;
c) Nu am cum sa gasesc ceva care sa fie shi ushor, daca vreau o montura buna- altfel spus monturile bune cantaresc oricum mult mai mult.

Sunt cateva motive pentru atat de multe intrebari si re-orientari:
1) greutatea "echipajului" este in multe cazuri "ascunsa" de producatori prin linkuri sau locuri greu de identificat- in realitate, greutatea este pentru cineva ca mine (care sta la bloc in bucuresti, sau- ma rog in orice oras mare) CEL MAI IMPORTANT parametru.
2) este important sa poti compara punind mana, ceea ce nu poti, in Romania nefind prezenti marii producatori;
3) pretul unui kit -deshi nu prohibitiv- este totushi mare, iar inexistetna service-ului in Romania este inca un factor ce te face sa te gandesti mult la fiabilitate shi de ce nu- la pret (pentru ca daca ti se defecteaza ceva la un aparat scump, e cu atit mai traumatizant- fata de defectiunea unui aparat simplu si ieftin).   

Avind in vedere cele de mai sus, cumpararea primului telescop devine o sarcina extrem de dificila, mult mai grea decit ar fi in -sa zicem - Germania, Olanda, Italia etc.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, alegerea e subminata si de existenta unui numar foarte redus de detinatori de telescopae in ro (adica cei care ar putea sa spuna din experienta lor ce-au patit si ce parere au) shi din existenta unui numar foarte redus de doritori de telescoape.

O alta problema (ei, da- mai e una!) e ca de fapt, nu exista in ro o experietna a deciziei de cumparare, suficient de indelungata. Diversitaeta comerciala ne-a lovit acum vreo zece ani numai, ceea ce inseamana ca noi toti trebuie sa invatam din mers sa alegem- in primul rind sa avem rabdarea necesara.

Eu m-am angajat prin urmare intr-o intreprindere mai mult decit grea, cu siguranta o sa o duc la capat, dar durata alegerii si efortul depus vor fi mari.