-----------------------------------
zoth
04 Mar 2010 09:05


-----------------------------------
Va rog, nu as vrea sa generam certuri si pe acest topic, nu ne-ar ajuta cu nimic.
Daca am atins usor aspectul comercial in interventia anterioara, am facut-o pentru ca eu vad lucrurile din alta perspectiva.
Consider ca ar fi mult mai util ca amatorii de la noi sa faca astronomie cu instrumente bune si de ce nu, accesibile.
Castigul ar fi evident.

Doru, vorbeam de manufacturi optice in general, gandindu-ma la ce a fost odata prin Germania, Rusia, Austria, Franta ...
Este foarte bine ca Octavian are o astfel de manufactura dar din cate am inteles este singur (in sensul ca lucreaza singur) si in acest fel lucrurile merg greu.
Daca ar avea si cativa ucenici pasionati ar fi altceva.
Despre Takahashi nu vad niciun pericol, ei folosesc cristal de fluorita si se adreseaza unui alt spectru de cumparatori de pe piata instrumentelor.

Neox, un acromat de 100mm din sticle obisnuite (BK7 si F2) nu poate atinge performantele din graficele de mai sus nici la un raport focal de 20.
Poate asa, de la 24 in sus.
Depinde foarte mult ce intelegem prin performante decente, poate aici ar fi si cauza respingerii masive a lentilelor si implicit lunetelor in lumea astronomilor amatori, acromatele ce se gasesc acum pe piata sunt facute in marea lor majoritate respectand aspecte mai mult comerciale decat de performanta.
Dupa parerea mea sunt inca departe de nivelul de decenta de care vorbesti.
Sigur am facut si incercari la focale mai mici, la un raport de 8-9 tripletul inca raspunde bine.